top of page

Energie

In 2012 zijn we ons gaan oriënteren op de aanschaf van zonnepanelen. Na enig onderzoek en informeren bleek het aantrekkelijk om op ons oude asbesthoudende dak een nieuw dak met zonnepanelen te leggen. Begin 2013 werd begonnen met het vervangen van het oude dak, door een nieuw geïsoleerd dak. Daarna werden de zonnepanelen geplaatst en werden wij stroomproducent. Het is lastig om het verbruik optimaal af te stemmen op de productie, maar we proberen dit wel zo veel als mogelijk te doen. De koeling wordt in de koude donkere maanden 's nachts uitgezet, omdat er dan geen zonne energie geproduceerd wordt. Ook proberen wij zoveel mogelijk te gaan voor lange bewaring van onze producten vanwege de hoge opbrengst van zonne energie in de maanden april, mei en juni.

In 2017 is de nieuwe loods gebouwd en ook hier liggen zonnepanelen op het dak. De capaciteit van deze zonnepanelen is al weer een stuk hoger dan die van de vorige installatie. De nieuwe bewaarloods wordt gebruikt voor de opslag van aardappelen en uien en is energieneutraal. Dat wil zeggen dat in een "normaal" bewaarseizoen we net zoveel energie opwekken als we nodig hebben voor het drogen en koelen van de in deze loods opgeslagen uien en aardappelen.

go_photo_1585987045926.jpg

In totaal ligt er nu op onze daken 235.000Wp geïnstalleerd vermogen (bijna 900 panelen)  en is de grens bereikt van wat onze aansluiting kan hebben. Om een nog hoger eigen productie en verbruik te hebben zouden we graag nog een kleine windmolen neerzetten. Ideaal om op bewolkte dagen en in de nachten ook energie te produceren.

bottom of page