top of page

Bewaring

Aardappelen en uien die op kleigrond zijn gegroeid zijn uitermate geschikt om lang te bewaren. Door de bewaring zijn we in Nederland in staat om bijna het hele jaar producten van eigen bodem te kunnen leveren. Onze aardappels en zaaiuien worden dan ook allemaal opgeslagen in gekoelde ruimtes op het bedrijf en meestal gaan we pas afleveren na een maand of 4 tot net voor de nieuwe oogst.

We beschikken over 9 koelcellen, die variëren in grootte van 90 kisten tot 720 kisten. In een houten kist kunnen we 1250kg aardappelen of 1000kg uien opslaan.

Deze manier van opslaan helpt ons ook bij het telen van verschillende rassen en kleuren. We kunnen alles goed gescheiden houden en ook afleveren in kleine of grote hoeveelheden, dit in tegenstelling tot bezwaringen waarin alles los wordt gestort.

Door koude en-of droge lucht door de kisten te blazen kunnen we de kwaliteit van de producten goed houden en ontstaan er veel minder bewaarverliezen. Elk ras heeft zijn eigen ideale bewaartemperatuur en er zijn ook verschillen tussen producten onderling. Zo moeten uien heel droog bewaard worden en fritesaardappelen niet te koud, omdat ze dan niet mooi meer bakken.

De nieuwste bewaarloods is energieneutraal gebouwd. In een "normaal" bewaarseizoen wekken we met zonnepanelen net zoveel energie op als we nodig hebben voor de bewaring. Ook drogen we de uien met een condensdroogsysteem wat elektriciteit gebruikt en geen fossiele brandstoffen.

Ook op de andere bewaarloodsen liggen zonnepanelen, zodat we zo veel als mogelijk energieneutraal kunnen werken.

bottom of page